Wanneer je op zoek bent naar een baan, kom je steeds vaker tegen dat je een vca certificaat nodig hebt. Toch weten veel mensen nog niet waarvoor dit certificaat bedoeld is en wat het nu precies is. Dit certificaat is een veiligheidscertificaat en dat wordt alleen uitgegeven aan bedrijven en personen die werken in een gevaarlijke werkomgeving. De afkorting VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Met dit certificaat kun je aantonen dat een bedrijf of persoon veilig werkt en zich ook bewust is van diverse risico’s. Hoe kun je dit certificaat krijgen? En wat zijn de voordelen? Onderstaand vertellen we er alles over!

Examen afleggen

Wanneer je een vca certificaat wilt bemachtigen is het van belang om een examen af te leggen, maar hoe doe je dit? Het examen bestaat uit vragen over gezondheid, milieu en de veiligheid, dit examen duurt ongeveer een uur. Je kunt dit examen alleen afleggen bij erkende examencentra en dit examen is beschikbaar in diverse talen. Het is dus van belang om dit bij een betrouwbare aanbieder te doen. Kijk dus goed naar de erkenning als je op zoek gaat naar een opleider. Je kunt deze opleiders met elkaar op het internet vergelijken, zodat je de beste opleider kunt vinden voor een vca certificaat.

In sommige branches is het namelijk verplicht om het vca certificaat op zak te hebben. Dit is vaak verplicht in de bouw- en petrochemie branche. De bedrijven die niet beschikken over dit certificaat mogen geen opdrachten aannemen in deze branche. Het certificaat is 3 jaar geldig en er worden regelmatig controles uitgevoerd.

De voordelen

Er zitten veel voordelen verbonden aan het behalen van een vca certificaat. Allereerst kan het hebben van een vca certificaat de veiligheid binnen het bedrijf bevorderen. Het personeel is zich namelijk bewust van de risico’s van bepaalde werkzaamheden, dit betekent dat ze precies weten waar ze op moeten letten. Ten tweede kan het hebben van het certificaat de reputatie van het bedrijf verbeteren. Zo laat het namelijk zien dat het bedrijf veiligheid serieus neemt en ook weet hoe ze moeten werken in een risicovolle omgeving.