Een jurist arbeidsrecht. Je hebt er vast en zeker wel eens van gehoord, maar wat doet zo’n jurist arbeidsrecht nou eigenlijk? In deze blog wordt dat je duidelijk gemaakt, en hierna kun jij perfect uitleggen wat een jurist arbeidsrecht doet en wanneer je eentje kunt gebruiken. 

De werkzaamheden van een jurist arbeidsrecht

Een jurist arbeidsrecht beoefent het arbeidsrecht, en hij of zij kan zowel werkgevers als werknemers vertegenwoordigen. Zij kunnen tevens werken met cliënten in bedrijfstakken die vakbonden hebben, zoals het onderwijs of de rechtshandhaving. Deze juristen zijn experts op het gebied van vakbondsregels en voorschriften en hoe deze van toepassing zijn op werkgevers en vakbondsleden. Juristen arbeidsrecht behandelen ook vaak zaken die te maken hebben met de oprichting van vakbonden, collectieve onderhandelingen en onderhandelingen tussen vakbonden en het management. Om geschillen op te lossen, kunnen deze juristen ervoor kiezen om rechtszaken aan te spannen of om buitengerechtelijke schikkingen te vragen. Na het vragen om en eventueel onderhandelen over een buitengerechtelijke schikking kun je als jurist arbeidsrecht natuurlijk altijd nog naar de rechter stappen indien de uitkomst niet als gewenst is. 

Wanneer heb je een jurist arbeidsrecht nodig?

Zowel werkgevers als werknemers kunnen behoefte hebben aan overleg met een jurist arbeidsrecht. Als je een werknemer bent, overweeg dan met een jurist arbeidsrecht te praten als je bijvoorbeeld een rechtszaak tegen je werkgever moet aanspannen, je werkgever je op onredelijke gronden heeft ontslagen of als je werkgever je weigert een ontslagvergoeding te geven. Dit zijn enkel voorbeelden, er zijn natuurlijk meer situaties. 

Als je een werkgever bent, dan kun je overwegen te praten met een jurist arbeidsrecht als je een reden hebt om aan te nemen dat je werknemers van plan zijn om te staken, je van plan bent een werknemer te ontslaan die lid is van een vakbond, een vertegenwoordiger van een overheidsinstantie je bedrijf heeft bezocht of contact met je heeft opgenomen voor meer informatie over een incident of als een werknemer een rechtszaak heeft aangespannen of heeft gedreigd een rechtszaak aan te spannen waarin je bedrijf wordt beschuldigd van gevaarlijke werkomstandigheden, onrechtmatige beëindiging, of enige andere vorm van mishandeling of discriminatie.