Ben jij van plan om een bedrijf op te richten en vraag jij je af voor welke rechtsvorm je het beste kunt kiezen? Dan raden we het je aan om deze pagina grondig door te nemen. Wij gaan je namelijk precies vertellen op welk moment je het beste kunt kiezen voor een BV oprichten. Ook gaan we je meer vertellen over andere mogelijk interessante rechtsvormen. Het kiezen van de juiste rechtsvorm is iets dat je doet op basis van fiscale redenen, maar ook op basis van een stukje bescherming. Bij de ene rechtsvorm ben je bijvoorbeeld privé aansprakelijk en bij de ander weer niet.

Waarom een BV oprichten?

Wil jij kiezen voor een BV oprichten? Dan heb je daar waarschijnlijk je redenen voor. Het grote voordeel hieraan is namelijk dat je niet privé aansprakelijk bent. Tenminste, wanneer je geen onbehoorlijk bestuur pleegt. In de meeste gevallen kiezen mensen die flinke bedragen gaan investeren of al veel omzet draaien voor een BV. In die gevallen is het fiscaal gezien namelijk handiger. Begin je voor jezelf, neem je relatief weinig risico’s en heb je geen of weinig omzet, dan is een BV oprichten niet handig.

Een BV oprichten, of toch een eenmanszaak?

Een BV oprichten, als het goed is weet je nu wanneer je dit moet doen. Kies je ervoor om een eenmanszaak op te richten, dan is het belangrijk om te weten dat je wel privé aansprakelijk bent. Het grote voordeel aan de eenmanszaak is dat starters hier een stuk meer geld aan overhouden, dan wanneer zij een BV hadden opgericht. Goed om te weten is ook dat je met een eenmanszaak wel mensen aan kunt nemen. Ga jij samen met iemand anders een bedrijf starten, dan kan je beter voor een VOF gaan. Dit is eigenlijk een eenmanszaak voor meerdere eigenaren.

Vraag altijd om advies

Naast bovenstaande ondernemingsvormen zou je bijvoorbeeld ook kunnen kiezen voor een NV, maatschap, stichting, vereniging of coöperatie. Aan te raden is om altijd advies te vragen van een specialist. Het kiezen van de juiste ondernemingsvorm is namelijk niet iets waar je te luchtig over moet doen.