Automatiseren met ERP pakketten

Op deze manier kunt u uw bedrijf het digitale tijdperk in dragen door gebruik te maken van een holistisch ERP-pakket met behulp van softwaregebaseerde automatiseringen.

Digitalisering is alomtegenwoordig. Geen enkel bedrijf kan vandaag het gebruik van bedrijfssoftware vermijden; Digitale technologieën zijn te alomtegenwoordig in de huidige tijd. Het gebruik van bedrijfssoftware zoals ERP-pakketten is echter geen noodzakelijk kwaad. Integendeel, deze systemen hebben het potentieel om bestaande processen op een diepe en duurzame manier te optimaliseren. Bovenal speelt softwarematige automatisering hierbij een doorslaggevende rol. Hieronder willen we de rol van het ERP-systeem onder de loep nemen en laten zien hoe bedrijven processen kunnen automatiseren.

Das Enterprise Resource Planning

De drie letters “ERP” zijn de afkorting voor Enterprise Resource Planning; Duitse business resource planning. Dit is de centrale taak van elk bedrijf om de beschikbare middelen zo doelgericht en efficiënt mogelijk in te zetten. Dit vereist een verscheidenheid aan verschillende processen. De ERP-software stelt bedrijven in staat om al deze processen digitaal in kaart te brengen. Zo ontstaat een soort digitaal beeld van je eigen bedrijf. Binnen de software kunnen de processen vervolgens zowel geoptimaliseerd als geautomatiseerd worden.

Automatiseren met ERP

De term automatisering met ERP verwijst meestal naar het automatiseren van bedrijfsprocessen met behulp van het ERP-systeem. De individuele automatiseringen kunnen van een heel andere aard zijn. Het kunnen bijvoorbeeld administratieve details zijn, zoals de geautomatiseerde gegevensoverdracht vanuit het CRM-systeem voor facturering. Volledige processequenties kunnen echter ook automatisch aan de softwarekant worden geactiveerd, indien nodig. Door bestaande processen te automatiseren, worden een aantal resources bespaard. Aan de ene kant wordt tijd bespaard; een van de belangrijkste goederen van een bedrijf. Aan de andere kant krijgen werknemers vrije capaciteit om meer gerichte taken op zich te nemen. Ook personele middelen worden bespaard.

Vind de juiste ERP-software

Veel bedrijven vinden het echter niet eenvoudig om een systeem te kiezen dat geschikt is voor hen. De ERP-markt is te groot en divers om snel een passende oplossing te kunnen identificeren. Daarnaast is een kant-en-klaar ERP-systeem niet automatisch geschikt voor elk bedrijf. Het is waar dat de diversiteit en differentiatie van de markt het mogelijk maakt om voor elk bedrijf met zelfs de meest specifieke eisen een passende oplossing te vinden. Maar in sommige gevallen zijn de vereisten zo specifiek dat een gepersonaliseerde oplossing vereist is.

Implementeer maatwerk bedrijfssoftware

In deze gevallen is het raadzaam om maatwerk software gebruiken. Dit kan op verschillende manieren. Aan de ene kant hebben bedrijven de mogelijkheid om een standaardoplossing te implementeren en deze daarna aan te passen aan hun eigen processen. Het volledige potentieel van bedrijfssoftware kan zich immers alleen ontvouwen als het alle processen van een bedrijf volledig digitaal in kaart kan brengen. Overeenkomstige aanpassingen zijn echter niet altijd eenvoudig technisch door te voeren en kunnen daarom ook gepaard gaan met niet te onderschatten kosten.

Aan de andere kant kunnen bedrijven ook zelf ERP-pakketten samenstellen. Dit zijn modulaire systemen. Een module bevat meestal de belangrijkste functies die meestal nodig zijn in een bepaald verantwoordelijkheidsgebied of op een bepaalde afdeling in het bedrijf. Zo krijgen bedrijven een oplossing op maat die precies is afgestemd op hun behoeften.