Bijna iedereen kent wel iemand die ergens in investeert of de aandelenbeurs in de gaten houdt. De laatste jaren is dit namelijk steeds populairder geworden. Er zijn dan ook heel veel verschillende manieren om te investeren of beleggen. Het is dan ook best begrijpelijk als je een beetje de weg kwijtraakt in die complexe wereld. In deze blog zullen we je meer vertellen over één bepaalde investering, namelijk private equity. Ben je nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder!

Wat is private equity?

Als eerste is het natuurlijk belangrijk om te weten wat private equity precies is. Het is een manier om in particuliere bedrijven te investeren. Het gaat dan dus over bedrijven die niet bij de openbare beurs horen. Verder is het te vergelijken met een gewone investering. Je koopt een deel van dat bedrijf op en hoopt dat dat deel uiteindelijk veel meer waard is dan wat je er voor betaald hebt. Private equity, net zoals elke andere investering, is dan ook zeker niet zonder risico. 

3 verschillende soorten private equity

Vervolgens is het mogelijk deze manier van investeren nog verder te verdelen. Zo kom je op de drie belangrijkste categorieën. Je hebt durfkapitaal, groeiaandelen en opkopen. Durfkapitaal wordt helemaal in het begin aan een bedrijf gegeven. Door deze investering kan een kleine start-up goed op weg helpen. Dit is echter wel een groot risico, aangezien je nog niet weet of een bedrijf ook werkelijk in staat is om winst te maken. De tweede categorie, groeiaandelen, wordt gegeven aan een bedrijf dat nog aan het groeien is. Vaak wordt dit gedaan als een bedrijf financiële hulp nodig heeft. Als laatste is er dus opkopen. Zoals de naam al doet vermoeden koop je met deze investering een bedrijf over. Vaak wordt dit gedaan bij bedrijven die al goed draaien. 

Het grote voordeel van private equity

Als laatste zullen we nog kort even een groot voordeel benoemen. Met private equity kan je dus bedrijven in verschillende stadia helpen. Vooral bedrijven die net beginnen zijn vaak erg blij met deze investering. Je kan dus ook echt een bedrijf zien groeien.